Як інсталювати macOS
Для повторної інсталяції операційної системи комп'ютера Mac використовуйте режим відновлення macOS — вбудовану систему відновлення комп'ютера. Підготовка Вимкнення комп'ютера Mac Запуск із розділу відновлення macOS Перевстановлення з розділу відновлення macOS Якщо потрібна допомога
Підготовка
Якщо ви інсталюєте macOS, ваші програми або особисті дані не видаляються, але рекомендується спочатку зробити резервну копію даних комп'ютера Mac.
Вимкнення комп'ютера Mac
У меню Apple у кутку екрана виберіть «Вимкнути». Якщо вимкнути комп'ютер Mac не вдається, натисніть і утримуйте кнопку живлення протягом 10 секунд, доки він не вимкнеться. (На кожному комп'ютері Mac є кнопка живлення. На ноутбуках з Touch ID натисніть та утримуйте датчик Touch ID.)
Запуск із розділу відновлення macOS
Виконайте необхідні дії, попередньо переконавшись, що ви використовуєте комп'ютер Mac з чіпом Apple. Якщо ви не впевнені, спробуйте виконати обидві послідовності дій. (Дізнайтеся, що робити, якщо не вдається запустити з розділу відновлення macOS.)
На комп'ютері Mac з чіпом Apple
- Натисніть та утримуйте кнопку живлення на комп'ютері Mac.
- Коли кнопка живлення утримується, комп'ютер Mac увімкнеться та завантажить параметри запуску. Коли відобразиться вікно параметрів завантаження або повідомлення про те, що завантаження завантажуються, відпустіть кнопку живлення.
- Натисніть "Параметри", а потім натисніть кнопку "Продовжити", яка з'явиться нижче.
- Якщо вам запропонують вибрати користувача, який ви знаєте, виберіть такого користувача, потім натисніть «Далі» і введіть пароль адміністратора цього користувача.Це пароль, який використовується для входу до комп'ютера Mac.
На будь-якому іншому комп'ютері Mac
- Натисніть та відпустіть кнопку живлення, щоб увімкнути комп'ютер Mac.
- Одразу після того, як відпустіть кнопку живлення, натисніть і утримуйте одне з цих клавіш. Якщо жодна з них не працює, ознайомтеся з рекомендаціями щодо використання клавіш під час запуску.
- Command-R. Коли ви натискаєте та утримуєте ці дві клавіші під час запуску, у режимі відновлення буде запропоновано встановити поточну версію останньої встановленої операційної системи macOS.
- Option+Command+R. Коли ви натискаєте та утримуєте ці три клавіші під час запуску, у режимі відновлення може бути запропоновано встановити останню версію операційної системи macOS, сумісну з комп'ютером Mac.
- Shift+Option+Command+R. Коли ви натискаєте та утримуєте ці чотири клавіші під час запуску, у режимі відновлення може бути запропоновано встановити операційну систему macOS, яка постачалася з комп'ютером Mac, або найближчу доступну версію.
- Продовжуйте утримувати клавіші, доки не відобразиться логотип Apple або піктограма обертового глобуса.
- Може з'явитися запит на вибір мережі Wi-Fi або підключення кабелю мережі. Щоб вибрати мережу Wi-Fi, у верхньому правому куті екрана використовуйте меню Wi-Fi .
- Якщо вам запропонують вибрати користувача, який ви знаєте, виберіть такого користувача, потім натисніть «Далі» і введіть пароль адміністратора цього користувача. Це пароль, який використовується для входу до комп'ютера Mac.
Переустановка з розділу відновлення macOS
Відображення вікна з параметром «Переустановити macOS» означає, що комп'ютер Mac запустився з розділу відновлення.
- Виберіть «Переінсталювати macOS».
- Натисніть кнопку «Продовжити» і дотримуйтесь інструкцій на екрані.
- Якщо інсталятор попросить зняти захист із диска, введіть пароль, який використовується для входу до системи на комп'ютері Mac.
- Якщо інсталятор пропонує вибір між інсталяцією на Macintosh HD або Macintosh HD — Data, виберіть Macintosh HD.
- Якщо інсталятор не бачить ваш диск, на диску може бути проблема, для вирішення якої спочатку потрібно стерти дані з диска. Якщо Дискова утиліта не може стерти дані з диска, на комп'ютері Mac може знадобитися обслуговування.
- Дочекайтеся завершення інсталяції, не переводячи комп'ютер Mac у режим сну та не закриваючи його кришку. Комп'ютер Mac може кілька разів перезавантажитись і вивести індикатор виконання, а екран може залишатися порожнім протягом декількох хвилин.
- Після інсталяції комп'ютер Mac може запуститися з переходом до асистента налаштування. Виконайте вказівки помічника налаштування.
У разі продажу, обміну з доплатою або передачі комп'ютера Mac вийдіть з асистента налаштування, не завершуючи налаштування, а потім натисніть «Вимкнути». Коли новий власник запустить комп'ютер Mac, він зможе ввести інформацію під час налаштування.
Якщо потрібна допомога
- Якщо не вдається завершити інсталяцію macOS з розділу відновлення macOS, переконайтеся, що комп'ютер Mac підключено до Інтернету*, а також ознайомтеся зі статтею Якщо при оновленні або інсталяції macOS виникла помилка.
- Якщо Mac не запускається повністю
- Якщо ви не можете встановити macOS з розділу відновлення, зверніться до служби підтримки Apple.
* Вам знадобиться широкосмугове підключення до Інтернету, яке використовує DHCP через мережу Wi-Fi або Ethernet. або підключення PPPoE (але він може використовуватись, якщо маршрутизатор підтримує обробку підключень за протоколом PPPoE).
Стирання даних на Mac та скидання до заводських налаштувань
За допомогою функції «Стерти контент та налаштування» можна швидко та безпечно стерти всі налаштування, дані та програми зі збереженням встановленої операційної системи.
Використання функції «Стерти контент та налаштування»
Потрібна macOS Monterey або пізнішої версії на комп'ютері Mac з чипом Apple або чипом Apple T2 Security Chip
- Якщо ви використовуєте macOS Ventura або пізнішої версії:
- У меню Apple у кутку екрана виберіть «Системні налаштування».
- Натисніть «Основні» у бічному меню.
- Клацніть "Перенесення або скидання" у правій частині екрана.
- Натисніть «Стерти контент та налаштування».
- У меню Apple у кутку екрана виберіть «Системні налаштування».
- У розділі «Системні налаштування» у рядку меню виберіть «Стерти контент та налаштування».
- Коли з'явиться запит на вхід до системи з обліковими даними адміністратора, введіть пароль, який ви використовуєте для входу до системи на комп'ютері Mac.
- Щоб вийти з системи в програмі «Локатор» на комп'ютері Mac, потрібно ввести пароль облікового запису Apple.
- Система може запропонувати створити резервну копію даних комп'ютера Mac перед скиданням.
- Після того, як ви натиснете кнопку «Стерти контент та налаштування» як підтвердження, комп'ютер Mac перезавантажиться і ненадовго з'явиться чорний екран або індикатор виконання.
Якщо ви продаєте, передаєте або обмінюєте Mac і хочете залишити на ньому заводські налаштування, не використовуйте помічник налаштування або раніше підключені пристрої Bluetooth, якщо такі є Натисніть та утримуйте кнопку живлення на Mac, доки він не вимкнеться.
Якщо не вдається скористатися функцією «Стерти контент та налаштування»
Функція «Стерти контент та налаштування» доступна лише в macOS Monterey або пізнішій версії і лише на комп'ютерах Mac з чіпом Apple або комп'ютерах Mac з чіпом Apple T2 Security Chip.
- Щоб стерти дані з комп'ютера Mac і скинути його до заводських, виконайте дії, описані в статті Дії перед продажем, передачею або обміном комп'ютера Mac, але проігноруйте інструкції з використання функції «Стерти контент та налаштування».
- Щоб видалити дані з комп'ютера Mac без скидання до заводських налаштувань, див. розділ Стирання даних з комп'ютера Mac з чипом Apple або Стирання даних з комп'ютера Mac з процесором Intel.
- Якщо під час використання функції «Стерти контент та налаштування» з'являється повідомлення про необхідність стерти інші томи перед видаленням всього контенту та налаштувань, можливо, ви використовували Boot Camp для інсталяції ОС Microsoft Windows.У цьому випадку видаліть Windows та її розділ за допомогою Boot Camp.
Незалежно від моделі або стану Mac, ми зможемо знайти рішення, яке буде вигідно для вас і піде на користь нашій планеті: дізнайтеся, як обміняти Mac з доплатою або здати його на утилізацію в рамках програми Apple Trade In.