Якщо ви використовуєте macOS Ventura або пізнішої версії:
- У меню Apple у кутку екрана виберіть «Системні налаштування».
- Натисніть «Основні» у бічному меню.
- Клацніть "Перенесення або скидання" у правій частині екрана.
- Натисніть «Стерти контент та налаштування».
- У меню Apple у кутку екрана виберіть «Системні налаштування».
- У розділі «Системні налаштування» у рядку меню виберіть «Стерти контент та налаштування».
- Коли з'явиться запит на вхід до системи з обліковими даними адміністратора, введіть пароль, який ви використовуєте для входу до системи на комп'ютері Mac.
- Щоб вийти з системи в програмі «Локатор» на комп'ютері Mac, потрібно ввести пароль облікового запису Apple.
- Система може запропонувати створити резервну копію даних комп'ютера Mac перед скиданням.
- Після того, як ви натиснете кнопку «Стерти контент та налаштування» як підтвердження, комп'ютер Mac перезавантажиться і ненадовго з'явиться чорний екран або індикатор виконання.
Якщо ви продаєте, передаєте або обмінюєте Mac і хочете залишити на ньому заводські налаштування, не використовуйте асистент налаштування або раніше підключені пристрої Bluetooth, якщо вони є. Натисніть та утримуйте кнопку живлення на Mac, доки він не вимкнеться.
Якщо не вдається скористатися функцією «Стерти контент та налаштування»
Функція «Стерти контент та налаштування» доступна лише в macOS Monterey або пізнішій версії і лише на комп'ютерах Mac з чипом Apple або комп'ютерах Mac з чипом Apple T2 Security Chip. Якщо ця функція недоступна або не працює на комп'ютері Mac, зробіть таке.
- Щоб стерти дані з комп'ютера Mac і скинути його до заводських, виконайте дії, описані в статті Дії перед продажем, передачею або обміном комп'ютера Mac, але проігноруйте інструкції з використання функції «Стерти контент та налаштування».
- Щоб дізнатися, як видалити дані з комп'ютера Mac без скидання до заводських налаштувань, див. у статтях Стирання даних з комп'ютера Mac з чипом Apple або Стирання даних з комп'ютера Mac з процесором Intel.
- Якщо під час використання функції «Стерти контент та налаштування» з'являється повідомлення про необхідність стерти інші томи перед видаленням всього контенту та налаштувань, можливо, ви використовували Boot Camp для інсталяції ОС Microsoft Windows. У цьому випадку видаліть Windows та її розділ за допомогою Boot Camp.
Незалежно від моделі або стану Mac, ми зможемо знайти рішення, яке буде вигідно для вас і піде на користь нашій планеті: дізнайтеся, як обміняти Mac з доплатою або здати його на утилізацію в рамках програми Apple Trade In.
Як обнулити MacBook до заводських налаштувань у 3 етапи
Відкотити лептоп необхідно, щоб вирішити різні проблеми, пов'язані з програмним збоєм. Знадобиться це і тоді, коли користувач хоче його продати. Як правильно обнулити MacBook – у статті.
Що таке відкат до заводських налаштувань
Обнулити означає повернути MacBook до початкового стану. У нього будуть лише основні функції, ніби користувач лише дістав ноутбук із коробки. Усі дані та встановлені софти зітруться.
Що потрібно зробити перед «обнуленням» Макбук
Перш ніж скидати налаштування на ноутбук від Apple, необхідно підготуватися. Це не триватиме багато часу.
Вимкнути опцію «Знайти Mac»
Прив'язку Макбука до Apple ID можна зняти. Для цього необхідно:
- Зайти до «Системних налаштувань» через Apple-меню.
- Перейти в хмару iCloud.
- Знайти потрібну опцію та зняти з неї галочку.
Якщо пароль забутий, можна піти складнішим шляхом — скинути вміст NVRAM, який є енергозалежним осередком пам'яті. В ній зберігаються такі налаштування користувача, як гучність, яскравість, роздільна здатність дисплея і т.д. Прибрати цю інформацію можна так:
- вимкнути девайс,
- одночасно натиснути Command+Option+P+R,
- затиснути кнопку включення і не відпускати доти, доки на моніторі не з'явиться логотип вдруге.
В результаті злетять налаштування та вимкнеться опція пошуку MacBook.
Вийти зі всіх облікових записів
Без цього обнулити ноутбук неможливо.
Зберегти всі важливі файли
Всю потрібну інформацію слід перенести на флеш-накопичувач. Можна також створити резерв. Про це нижче.
Рекомендація: Бажано від'єднати від Макбука всі зовнішні пристрої: носії інформації, перехідники, мишку, а також розірвати пари зі сполученими пристроями.
Як зробити backup
Можна скористатися інтегрованою у MacBook утилітою. Вона називається Time Machine (ТМ).Також знадобиться портативний вінчестер.
Як діяти:
- Підключити флешку чи інший носій.
- Макбук запропонує застосувати її для створення резерву за допомогою ТМ.
- Натисніть кнопку «Зашифрувати диск резервного копіювання».
- Натисніть «Використовувати».
Якщо програма не вимагає дозволу на вибір накопичувача для бекапу, потрібно внести його вручну.
Як це зробити у параметрах ТМ:
- Натиснути "Вибрати резервний диск".
- Із запропонованих відзначити необхідний варіант.
- Потім визначити шифрування копії і натиснути «Використовувати».
Важливо!
Якщо на диску є файли, програмне забезпечення запропонує стерти дані. Якщо інформація на носії важлива, краще скористатись іншим накопичувачем.
Як правило, ТМ робить бекапи автоматично. Але перед скиданням MacBook Pro або іншого ПК від Apple до заводських параметрів можна зробити резерв самостійно. Для цього в меню програмного забезпечення потрібно просто вибрати відповідну опцію - і софт почне копіювання.
Як повернути MacBook до заводських налаштувань без втрати даних
Щоб відкотити Макбук, але зберегти всю важливу інформацію необхідно:
- Вимкнути пристрій.
- Зайти до режиму відновлення. Це можна зробити за допомогою Cmd+R. Якщо хочеться, щоб система відразу оновилася до останньої версії, тоді потрібно натиснути Cmd+Alt+R.
- Натисніть на «Переустановити mac OS».
Ось і все. Далі потрібно лише діяти згідно з підказками системи.
Повне скидання налаштувань MacBook: покрокова інструкція
Якщо потрібно повернути аксесуар до заводських параметрів остаточно, спочатку потрібно відформатувати його сховище:
- Перезавантажити пристрій у режимі відновлення.
- Зайти у «Дискову утиліту».
- Знайти потрібний розділ та стерти його.
- Вказати ім'я, яке хочеться, та позначити формат. Потрібно відзначити Mac OS Extended.
- Натиснути «Стерти».Копка розташована праворуч унизу.
Тепер можна скидати лептоп до заводського стану:
- Знову зайти в меню відновлення.
- Позначити "Переустановити Mac OS".
Якщо потрібно відкотити операційну систему до тієї, з якою продавався лептоп, необхідно відключити PC і знову запустити його. Поки він завантажується, потрібно затиснути Shift+Alt+Cmd+R.
Скинути настоянки Мака до заводських – завдання нескладне. Головне правильно підготуватися та діяти, як мовиться в посібнику.