Який природній зоні живе благородний олень?
За критеріями Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) вид оцінений як «що викликає найменші побоювання».
ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД
Шляхетний олень - досить велика, струнка і граціозна тварина. Даний вид оленів об'єднує в собі до 28 підвидів, представники яких відрізняються один від одного розмірами, вагою, забарвленням та іншими ознаками.
Залежно від підвиду вага копитних коливається від 180 до 235 кг. Висота в загривку може досягати 150 см. Вовна у тварин коротка, взимку вона сіро-бура, влітку – рудо-бура з відтінками сірого та червоного кольорів. Біля хвоста ззаду є так зване "дзеркало", яке виділяється світлішим відтінком. Це «дзеркало» допомагає оленям не втрачати один одного з виду у густому лісі.
Самці більші за самок і є володарями розкішних рогів з великою кількістю відростків. Число відростків щорічно збільшується і досягає максимального значення до 11-12 років життя тварини. Щороку наприкінці зими – на початку весни олень скидає старі роги, а до середини літа в нього вже повністю формуються нові. Нові роги мають м'яку структуру та покриті бархатистою шкірою. До серпня олень починає зчісувати цю оксамитову шкіру, трясучи рогами об дерева або чагарники.
АРЕАЛ. СПОСІБ ЖИТТЯ
Шляхетний олень мешкає на більшій частині Європи, у східній Азії, Північній Америці, Північно-Західній Африці, зустрічається у Південній Америці, Новій Зеландії.
Живуть олені стадами, чисельністю від 5 до 20 особин. Стадо складається з дорослої самки та її дитинчат за кілька попередніх років. Самці більшу частину року ходять поодинці або поєднуються в невеликі групи.Пастись на луках тварини віддають перевагу вранці та ввечері, вдень олені відпочивають.
ЖИВЛЕННЯ
Основа раціону – рослинні корми. Олені вживають у їжу понад 200 найменувань рослин. В основному це різноманітні трави, різні чагарники та молоді пагони дерев. Влітку корм оленя найрізноманітніший, взимку основу харчування становить деревна, чагарникова рослинність.
РОЗМНАЖЕННЯ
Шлюбний період у оленів називається гоном. Найчастіше гон припадає на осінь. У цей час самці оленів видають гучний рев і є дуже агресивними. Самець оленя збирає біля себе гарем із самок і люто захищає свою територію. Між самцями оленів проходять запеклі бої, які можуть призвести до загибелі одного із суперників. Були навіть зафіксовані випадки загибелі обох тварин, що б'ються.
Вагітність самок триває близько восьми місяців. Навесні, перед початком отелення самка йде зі стада в тихе місце. Зазвичай народжується 1-2 оленя з вовною бурого кольору і білими плямами з боків. Таке «захисне» фарбування зберігається протягом 3-х місяців життя малюків. Перші дні оленята дуже слабкі та піднімаються на ніжки лише для того, щоб поїсти молока матері. Мати завжди знаходиться поряд, щоб захистити своє потомство від небезпеки. У тижневому віці малюки стають твердо на ноги і скрізь слідують за матір'ю. Молоко матері вони можуть харчуватися до року. Молоді олені до двох років пасуться поруч із матір'ю і не залишають її навіть у період гону.
Тривалість життя
У природі олені можуть жити до 15 років. У неволі – доживають до 24 років.
Шляхетний олень
В даний час область поширення благородних оленів охоплює північну Африку, західну та південно-східну Європу (включаючи Британські острови, Корсику та Сардинію), південну частину Скандинавського півострова, Прибалтійські республіки, західну частину Республіки Білорусь, Крим, Кавказ, Малу, Середню та Центральну , південний і східний Сибір з Далеким Сходом, а також помірну зону Північної Америки. У західній частині Скандинавського півострова північний кордон поширення лежить вище 60 паралелі. Південна межа сягає приблизно 30° з. ш. Колись, мабуть, суцільний ареал шляхетного оленя нині розірвано і складається з окремих ізольованих частин.
У Росії шляхетні олені зустрічаються, починаючи з низів четвертинного періоду, причому у низці місцевостей, де він у історичні часи не водився. Залишки, що не викликають сумніву у приналежності до цього виду, відомі навіть з низов'я р. Яни.
Олені – тварини, досить невибагливі до довкілля. Вони чудово почуваються і на рівнинах, і в місцевостях з гірським рельєфом, і на заболочених територіях, і в зоні тундрових мохів та лишайників. Багато видів оленів населяють саме надмірно вологі місця, вибираючи для проживання ділянки неподалік водойм. Вважаючи за краще в основному кочовий спосіб життя, олені водяться в лісах з їх різнотравними галявинами в літній період, взимку забредают в непрохідні хащі, тому що там зазвичай менше снігових заметів і простіше знайти корм під невеликим шаром снігу.
Опис
До цього виду належать олені від середніх до великих розмірів. Висота у плечах – до 163 см, довжина тіла – до 3 м, вага – до 500 кг. Передні та задні кінцівки приблизно рівної довжини. Загривок та криж на одному рівні.Голова подовжена, з порівняно широкою мордою; у самців морда ширша, ніж у самок. , кінчик округлений. гривою, у самців значно сильніше розвиненою, ніж у самок.
Копити великі, подовжені, бічні - близько половини довжини середніх, легко торкаються землі. Передочні залози великі і глибокі;
Роги, тільки у самців, мають не менше чотирьох відростків, часто значно більше.
Забарвлення однобарвне або більш світле на тулубі У самців в зимовому хутрі велика черно-бура пляма. Молоді – плямисті. кожної сторони; у тазовій області кількість рядів збільшується до 6–7. Ряди розташовані вздовж хребта від вух до хвоста, між ними темна смуга вздовж хребта. Середні ряди один до одного дещо зближуються.
Лінька
Зимове хутро густе, підшерстя добре виражене, забарвлення сірувате; літнє хутро позбавлене підшерстя і значно коротше зимового.Підшерстя починає з'являтися наприкінці липня, у серпні частково випадає літня остючка і починає підростати зимова. Волосяний покрив тим часом найрідкісніший. Найбільша зміна закінчується до жовтня, а повного розвитку зимове хутро досягає до грудня. У лютому помітно зношування, втрата блиску та зміна кольору. У березні - квітні випадає окреме волосся остюки і підшерстя. У травні відбувається інтенсивна линяння голови та кінцівок. Закінчується вона у червні. Скидання рогів відбувається з січня до травня, очищення від шкіри – незадовго до гону.
Сліди благородного оленя овальні, але мало витягнуті; навіть на порівняно щільному ґрунті вони часто складаються з відбитків усіх чотирьох пальців. Слід самки вже, ніж у самця. Кал - у вигляді довгастих горішків темно-коричневого або зеленого кольору, влітку неправильної форми, м'яких і злиплих, довжина їх 3-4,5 см, ширина 1-2 см. Навесні та на початку літа кал м'якший, часто напіврідкий, взимку – щільний, правильної форми. Дорослий самець викидає відразу до 300 куль об'ємом до 0,75 л.
Підвиди благородного оленя
Вид С. elaphus в даний час більшістю дослідників приймається у широкому обсязі. Ряд форм (сибірський марал, ізюбр, бухарський олень (хангул), американський вапіті та інших.), раніше вважалися самостійні види, тепер розглядаються лише як підвиди благородного оленя. Число останніх різними авторами приймається по-різному.
Найбільш загальноприйнятими є:
Європейський благородний олень
Розміри середні; висота в загривку 120-125 см, довжина черепа 403-440 мм. Забарвлення насичене рудо-буре або сірувато-руде, взимку іноді сіре. Грива не темніша за тулуб. Простір між гілками нижньої щелепи світліше за щіки.Навколохвостове дзеркало середніх розмірів, буро-іржавого кольору з неясною темною смугою по середній лінії, лише трохи світліше за боки і поступово зливається з забарвленням спини, завдяки відсутності зверху темного облямування. Кінцівки, а також плечі та стегна у самців часто пофарбовані темніше за решту тулуба. Кінцеві відростки на рогах, число яких іноді велике, розходяться кущем і утворюють крону (чашу). Середній (третій) відросток рога довший за четвертий. Головний ствол рога у верхній частині не відігнутий назад.
Каспійський благородний олень
Розміри більші; висота в загривку близько 135 і до 150 см; Довжина черепа до 480 мм. Забарвлення менш насичене червоно-бурими тонами, переважають жовтуваті та сірі. Плечі та стегна більш темні. Простір між гілками нижньої щелепи сірувато-білий. Навколохвостове дзеркало невелике, іржаво-кремове, що вгорі зливається з забарвленням спини, з обох боків облямоване розмитою темною смугою. Крона на кінці рогів утворюється не завжди і має зазвичай менше відростків. Поширення: Кавказ, північний Іран, можливо, вся Мала Азія, південно-східна Туркменія.
Бухарський олень, або хангул
Розміри дещо менші, ніж у типового підвиду; висота в загривку близько 120 см; Довжина черепа до 406 мм. Забарвлення більш однорідне, світле, піщано-сіре, особливо в зимовому хутрі; донизу ще світлішає; від холки по спині тягнеться бура смуга, що зливається з темним забарвленням стегон. Ноги світліші за спину, але по передній їх стороні йде вузька темна смуга. Передня частина морди білувата, крім носового дзеркала та темних плям на нижній губі біля кутів рота. Простір між гілками нижньої щелепи світліше за щіки.Навколохвостове дзеркало зливається з забарвленням спини, з обох боків облямоване вузькою чорно-бурою смугою.
Марал
Великі розміри; висота в загривку до 150-155 см; довжина черепа до 480 див. Забарвлення взимку сірувато-буре, шия, низ живота і кінцівки темніші. Влітку в фарбуванні є рудуваті або коричневі тони і немає потемніння живота та кінцівок. Самки пофарбовані і взимку, і влітку однотонніше. Простір між гілками нижньої щелепи такого ж темного кольору, як і щоки. Дзеркало великих розмірів, що високо заходить на круп, від помаранчевого до солом'яного кольору, добре обмежене і з боків і зверху. Роги масивні, але число відростків зазвичай шість-сім, при цьому четвертий відросток, як правило, довший від середнього (третього). Кінцеві відростки розташовані майже в одній площині і ніколи не утворюють крони (чашки).
Ізюбр
Відрізняється від марала трохи меншою величиною, яскравим червонувато-рудим забарвленням літньої вовни і темнішим кольором взимку. Влітку навколохвостове дзеркало майже зливається з забарвленням спини. Взимку воно залишається рудого кольору. Роги подібні до маралу, але четвертий відросток розвинений слабше.
Корсиканський (варварійський) олень
Найдрібніша раса благородних оленів; висота в загривку близько 80 см; Довжина черепа близько 340 мм. Роги не утворюють крони. Відсутня, як правило, другий надочковий відросток. Розповсюдження: о-ви Корсика та Сардинія, південна Іспанія, північна Африка.
Кашмірський хангул
Близький до З. elaphus bactrianus, відрізняється лише деякими особливостями фарбування. Розповсюдження: Кашмір, Гімалаї, західний Китай, східний Тибет, Кам на південь до Юнані.
Мансароварський олень
Відрізняється великим білим, різко відмежованим навколохвостовим дзеркалом та білим хвостом. Розповсюдження: південно-західний Тибет.
Яркендський олень
Великий олень; характерна особливість – один вигин стовбура рогу дома середнього відростка, вище і від цього місця ріг прямий. На кінці рога утворюється чаша з 3-5 кінців. Розповсюдження: басейн Таріма, оз. Лобнор.
Алашанський вапіті
Від З. elaphus sibiricus та С. elaphus xanthopygus відрізняється більш дрібними розмірами та одноколірністю забарвлення у зимовому хутрі. Розповсюдження: Алашанський хребет (південно-східна Монголія).
Вапіті
Найбільша раса благородних оленів, висотою в загривку до 165 см з сильно розвиненими рогами, формою подібними до З. elaphus sibiricus. Забарвлення темне, але трохи світліше, ніж у маралу. Слабко виражений сезонний та статевий диморфізм. Поширення: Північна Америка від 60 ° пн. ш. до Каліфорнії та Арізони на півдні.
Спосіб життя
Олені, що населяють рівнинні території, – тварини, які ведуть осілий спосіб життя, тому тримаються стадами по десять або більше особин, займаючи порівняно невеликі ділянки загальною площею 300-400 га. Тварини, що селяться у гірських ландшафтах, здійснюють сезонні великі переходи та здатні долати відстань у 100-150 км.
Переходи у місця для малосніжної зимівлі відбуваються поступово, які тривалість, зазвичай, становить близько півтора-двох місяців. З настанням травневого тепла, коли у гірських місцевостях відбувається бурхливе танення снігів, олені повертаються. На занадто спекотних територіях Середньої Азії олені вважають за краще в нічний годинник переміщатися на кордон з пустельною місцевістю.
У дуже спекотні дні олені намагаються забиратися у воду і пастися зі значними перервами, чергуючи період годування з відпочинком серед трави.З настанням зими тварини, що втомилися, піднімають і трохи розгрібають сніг, що дозволяє отримати досить теплі лунки для відпочинку.
Змішане оленяче стадо найчастіше очолюється старою самкою, навколо якої збирається різновікове потомство. Найчастіше кількість особин у такому стаді не перевищує шість голів. Навесні стада швидко розпадаються, а восени самці збирають так званий гарем. Після того, як гон оленів закінчиться, до групи, представленої дорослими самками, приєднуються підлітки та телята, тому стадо може налічувати до тридцяти особин.
Найбільш розвиненими та важкими рогами мають десятирічні особини, тому у дорослого маралу вага рогів становить десять кілограм, а у кавказького оленя – приблизно 7-8 кг.
Роги у самця починають досить активно розвиватися з віку одного року, і вже до осіннього періоду другого року голову молодого оленя прикрашають так звані «сірники», що закостеніли – роги, що не мають відростків. Приблизно у квітні найперші роги олень скидає, після чого розвиваються нові утворення, з трьома чи чотирма відростками. У міру дорослішання роги збільшуються в розмірах, а кількість відростків стає більшою.
При утриманні в неволі благородні олені цілком можуть жити до віку тридцяти років, а в природних або природних умовах тривалість життя такої тварини найчастіше не перевищує чотирнадцять років. При цьому самки будь-яких підвидів у неволі та природних умовах живуть помітно довше, ніж самці.
Поведінка
Шляхетний олень – соціальна тварина; живуть у літніх стадах чисельністю близько 400 особин. Коли настає період розмноження, самці формують гареми та захищають їх.Більшість свого часу проводять на пасовищах.
Шляхетний олень має гострий смак, зір і нюх. Для спілкування вони використовують усі ці почуття. Цей вид оленя вважається найгучнішим із усього сімейства Оленеві. Новонароджені біліють і верещать, самки гаркають, бурчать і верещать, самці відомі їх особливістю видавати низький рев.
Що їсть олень?
Усі олені харчуються рослинною їжею, а особливості раціону визначаються регіоном проживання та видовою приналежністю.
Навесні рогаті годуються злаковими, зонтичними та бобовими культурами. У літній сезон тварини йдуть у лісові зони з метою пошуку горіхів, каштанів, грибів, ягід, а також поживного насіння різних рослин.
У всі теплі пори року благородні олені насичують свій організм нирками, листям та молодими пагонами дерев. Від фруктів, що потрапляють на очі, включаючи груші та яблука, тварина не відмовляється.
У період зимових похолодань доводиться обгризати кору дерев чи гілки рослин. Відсутність нормального вмісту мінералів у зимовій їжі тварини заповнюють сіллю із солонців або мінеральних джерел. Також вони можуть гризти землю, яка достатньо просочилася солями та мінералами. Якщо в організмі немає потрібної кількості білка, звірі починають їсти свої скинуті роги чи яйця птахів.
Розмноження
Восени починається гін. Олені самці створюють гареми, збираючи навколо себе якнайбільше самок. Періодично видають гучні звуки, закликаючи оленіх, або сповіщаючи суперників про права. Часто стикаються самці один з одним, спочатку пирхають, демонструють роги. А якщо не розходяться, то б'ються.
Репродуктивного віку самці досягають у 5-річному віці, а самки – у 3-річному.Вагітність триває 8 із половиною місяців. Пологи відбуваються в найзатишніших закутках лісу, недоступних для людей або великих хижаків. У посліді 1, рідше 2 оленя. Вага новонародженого оленя 6 – 8 кілограм.
Забарвлення вовни молодняку плямисте, що дозволяє легко маскуватися навіть у самій відкритій місцевості. До місяця самки годують своє потомство молоком. Потім оленята починають поступово звикати до простої їжі, яку їх вчать добувати, але паралельно вони продовжують пити молоко матері (до 5 місяців). І лише в однорічному віці стають абсолютно самостійними.
З року в лобі самців з'являються горбки – місце, де з'являться роги. Але ці роги лише перші. Після появи та формування вони скидаються навесні. З кожним роком кількість відгалужень зростає. Найбільших розмірів, а також максимальної потужності роги досягають 5-12 років. Потім відбувається зворотна дія, роги слабшають, зменшується кількість відростків.
Природні вороги
До хижаків нападники на благородного оленя належать: пума, сірий вовк та ведмеді. Найчастіше, дорослі добре розвинені і цілком здорові олені не видобуваються одним хижаком, тому великих особин полюють, наприклад, тільки зграї вовків. Дитинчата можуть стати жертвою рисів та американських вовків. Зазвичай хижаки нападають на старих та безпорадних оленів.
Для захисту благородний олень використовує роги та гострі копита. Від нападників хижаків олені захищаються за допомогою досить сильних копит. Як основний захист самці користуються також сильними та великими, потужними рогами.
Однак головним ворогом для благородних оленів є саме людина.Полювання на оленів, які населяють численні території, у деяких місцевостях повністю заборонено, а самі тварини охороняються як рідкісні представники фауни.
Взаємини з людиною
Багато фермерів вважають оленя шкідником. Він здатний завдати шкоди деревам та сільськогосподарським зерновим культурам. Також може стати розповсюджувачем хвороб худобі, наприклад, бичачий туберкульоз. Олень був і залишається важливим для людини, приносячи йому економічний прибуток. Раніше благородного оленя відловлювали переважно для їжі, шкіри, зубів та рогів. Сьогодні благородний олень цінний для туризму та полювання. У благородного оленя немає жодного соціального статусу збереження, але надмірне полювання та модифікація довкілля призведе до зменшення їх чисельності в дикій природі.
На Карпатах, Кавказі та в Середній Азії олені настільки винищені, що може йтися лише про повну їхню охорону. Далі ж на схід полювання ще виробляється на ізюбря, що дуже сильно зменшилося в числі. Головна цінність ізюбря – не його відмінне м'ясо і шкура, а панти – ще не закостенілі, не закінчили зростання рога. Панти мають великий збут, оскільки їх готуються лікувальні препарати.
Пантівка триває приблизно з половини травня до кінця червня. У цей час ізюбря стріляють кулею, підстерігаючи в засідках чи лабазах, на природних чи штучних солонцях, куди звір приходить вночі. У солонця влаштовують «закрадку», де ховається мисливець, який має приходити на солонець з вечора ще до заходу сонця. У гористих районах закрадки зазвичай ставляться нижче солонця, тому що в хорошу погоду вечорами з гір тягне легкий вітерець, і запах людини, що сидить, не буде доходити до звіра, що наближається до солонця.З цієї причини полювання на солонцях виробляється тільки в хорошу погоду. У похмуру, коли вітер часто змінює напрямок, немає сенсу чекати на обережного звіра, який, почувши мисливця, не тільки не вийде на солонець із хащі лісу, але взагалі може припинити на деякий час відвідування його.
Благородного оленя можна побачити у Московському зоопарку. В даний час олені численні у Воронезькому та Хоперському заповідниках, а в Тамбовській області ці тварини винищені ще у 90-х роках. XX ст.
Зображення шляхетного оленя використовується в геральдиці, наприклад, на гербах підмосковного Одинцова та білоруського Гродно присутня ця тварина. Вигляд «олень благородний» занесений до Червоної книги.
Шляхетний олень
Шляхетний олень — це ссавець парнокопитна тварина, що мешкає в лісах Центральної Росії та містах Півночі. Також благородний олень мешкає в Північній та Південній Америці, Євразії, а також популяції цього виду зустрічаються у Північній Африці.
Походження виду та опис
Фото: Шляхетний олень
Сімейство оленевих Cervldae налічує величезну кількість порід. Шляхетний олень, плямистий олень, квітка олень, олень ізюбр, великі олені породи марл, бухарські олені.
Одним із перших представників цього виду є гігантський олень (Megaceros) також цей вид ще називають великорогим оленем. Цей вид проживав у період із пліоцену до поліаніту. Це близько мільйона років тому. Предки сучасних оленів мешкали в центральній Азії. Звідки й поширилися у всьому світі.
Під час еволюції з'явилося кілька підгруп — олені західного типу. У цього виду роги росли як крони. Шляхетний олень якраз є сучасним представником даного типу.І східний тип особини, у них роги не гілкуються. Представники цього роду у вигляді яких ми звикли його бачити виник у палеоліті. З того часу фактично зовнішній вигляд тварини не мав сильних змін.
Зовнішній вигляд та особливості
Фото: Благородний олень Червона книга
Шляхетних оленів недаремно називають «царями лісу». Це досить велика і сильна тварина. Розмір дорослого самця від 170 до 210 см завдовжки, висота тварини в загривку 127-148 см. Доросла тварина чоловічої статі важить 174-209 кг. Самки цієї породи значно менше самців. Вага середньої дорослої самки оленя від 130 до 162 кг. Довжина тулуба від 160 до 200 см. Висота дорослої самки 110-130 см. Дворічний молодняк важить приблизно 120 кг. Дорослі особини цього виду в середньому 170 кг.
Линяння у благородних оленів відбувається навесні та восени. Весняна линяння відбувається з кінця квітня до початку червня. Оновлення шерсті восени відбувається у вересні-жовтні, залежно від клімату, в якому проживає тварина.
Відео: Шляхетний олень
Середня тривалість життя у природних умовах близько 17-18 років. У неволі тварини живуть трохи довше за 24 роки. Дорослий олень має у ротовій порожнині 34 зуби. З них 20 зубів розташовуються на нижній щелепі 14 на верхній. Повний набір зубів та формування щелепи відбувається на 24 місяці життя тварини.
Вовна у оленів густа, забарвлення може бути різним. На шкурі у оленів розміщене порожнисте волосся, яке захищає тіло тварини від холоду, і не дає замерзнути навіть в екстремально холодних умовах. На ногах оленя розташована безліч кровоносних капілярів, тому, незважаючи на те, що вони негусто покриті вовною не замерзають.Північні олені витримують температуру до мінуса 60 градусів за Цельсієм.
Де мешкають благородні олені?
Фото: Кавказький благородний олень
Ареал проживання благородних оленів величезний. Олені живуть практично по всьому світу. У Росії - це ліси центральної частини країни, Калузька та Брянська область. Північ, Якутія та вся республіка Соха. Колима і камчатка. Україна та Білорусь, Прибалтика.
За кордоном це Алжир, Марокко, Чилі, Північна Африка, Аргентина. Також олені люблять соковиті луки Нової Зеландії. Велика кількість оленів цієї породи проживають на Алясці та в Північній Америці. Цей вид легко переносить акліматизацію. І тому займає великі території по всьому світу.
Мешкає шляхетний олень у змішаних лісах з переважно листяних дерев. Олені травоїдні вони харчуються рослинною їжею, тому живуть переважно там, де цю їжу можна дістати. У 1781 році в Росії також почалося одомашнення даного виду тварин.
Чим харчується благородний олень?
Фото: Кримський благородний олень
Олені травоїдні тварини та харчуються рослинною їжею. У раціон оленів входить переважно трав'яниста рослинність, ягель, листя дерев. У їжу йдуть гриби та ягоди, лишайники. Різні злакові та бобові культури.
У зимову пору року при невисокому сніговому покриві олені можуть розкопувати опале листя з-під снігу, харчуються молодою корою дерев та стеблами чагарників. Також у їжу йдуть каштани та жолуді, горіхи. Різного роду коріння. Олені мають гарний нюх, і здатні відчути запах їжі навіть під сніговим покривом завтовшки від півметра до метра.
Особи, що мешкають на Півночі та в Тундрі часто, відчуває нестачу білка через одноманітну їжу.Ягель і мохи не можуть дати все, що потрібно організму тварини. Тому олені можуть з'їсти пташині яйця і навіть власні скинуті роги.
Олень жуйна тварина та процес харчування займає близько 8 годин. Олені не пасуться у спекотний час. Це більше нічних тварин. До того ж олені не люблять галасу, він їх лякає. Увечері олень вирушає на луки та пасовища де пасеться майже всю ніч, а ближче до ранку тварина повертається на місце проживання, де відпочиває та перетравлює їжу.
Шляхетні олені здатні до сезонної міграції за відсутності їжі у звичному житлі. Мігрують олені величезними чередами. З усіх боків маленькі стада оленів збираються у величезну численну череду. Така колективність і забезпечує оленям безпеку та високе виживання. При небезпеці олені також збираються в череди захищаючи себе та один одного. Попереду стада йде ватажок, який стежить за безпекою. Північні олені можуть пройти величезні відстані, перш ніж знайдуть місце де вони зможуть знайти їжу.
Особливості характеру та способу життя
Фото: Благородний олень у Росії
Характер, звички тварини та спосіб життя в основному залежить від того, де живе тварина. Дикі тварини агресивні та боязкі. Їм потрібно захищати себе та стадо від хижаків, виживати в агресивному природному середовищі. Під час міграції оленів, почувши ревіння ватажка, людям краще відійти. Олені не нападають на людей, проте захистити себе не побояться.
У дикій природі самці оленів можуть мешкати поодинці, самки ж збираються в невеликі стада. Стада самок це 4-7 особин. Іноді збираються невеликі стада з одного самця та кількох самок з дитинчатами. Основні відмінності між самками та самцями з'являються у шлюбний період.Під час шлюбного періоду особи чоловічої статі стають агресивними. Забувають про їжу та їжу та шукають собі самку. Олень тим часом може забити рогами як іншого самця, а й самку яка відповідає взаємністю.
Також олені самці чи то в пориві люті, чи то, щоб позбутися важких рогів із силою б'ють рогами об дерева. При цьому лісом долинає дикий стукіт і рев самців.
Це відбувається в зимовий період, самці часто повністю виснажують себе під час шлюбного періоду і багато хто не переживає зиму. Більшість життя в оленів, як та інших тварин проходить у пошуках їжі. При особливій потребі олені можуть прийти до будинків людей у пошуках їжі.
Шляхетні олені добре взаємодіють із людиною. На Півночі нашої країни та інших країнах широко розвинене оленярство. Людина змогла не тільки приручити цю тварину, а й зробити оленя добрим помічником. Олені перевозять вантажі, злагоджено працюють у упряжках. У господарстві благородних оленів утримують невеликі стади. Олені у господарстві живуть на підлозі вільному випасі, їм потрібні великі території.
У оленів дуже розвинений колективний міграційний інстинкт, до того що у міграцію йдуть домашні олені, хоча згодом цей інстинкт притуплюється. Оленів вирощують як господарських цілей, так м'яса. Оленіна є основним продуктом харчування для жителів півночі та Далекого Сходу.
Соціальна культура та розмноження
Фото: Шляхетний олень
Шляхетний олень стадних тварин. Легко контактує з іншими представниками цього виду, що добре приручаємо людиною.
Основні характеристики соціальної структури оленів:
- олені чоловічої статі можуть жити поодинці;
- особини чоловічої статі під час гону утворюють гареми із самок; Кількість самок біля одного самця може досягати 20 особин;
- самки у звичайному житті живуть окремо від самців, у невеликих зграях;
- у момент міграції весь череда слухається ватажка. Міграція може проходити досить великі відстані;
- олені швидко ходять і добре плавають.
Розмноження благородних оленів
Зазвичай це відбувається в холодну пору року. Гон починається у вересні-жовтні. Під час шлюбного періоду самці втрачають природну пильність. Забувають про безпеку, їжу, стають агресивними. Самка здатна до розмноження у віці 2-3 років. Самець віком 5-7 років.
Процес спарювання у оленів триває недовго. Зазвичай спарювання відбувається за кілька секунд. Вагітність самки благородного оленя триває майже 8 місяців. Вагітність проходить у зимовий період, коли складно знайти їжу, що досить складно. І дуже позначається на організмі матері. Навесні народжується одне іноді (але дуже рідко) два дитинчата. При народженні оленя важить від 7 до 10 кілограм.
Після пологів оленя близько тижня лежить без руху в траві, мати живить свою дитину молоком, і годується поряд з дитинчатою. Щоб захистити виводок від хижаків. До наступної зими малюк перестане смоктати молоко та звикне до звичайної їжі. Своє потомство благородні олені захищають усім стадом. Закриваючи малюків своїми тілами від хижаків під час нападу, збиваючись у стада.
Природні вороги благородних оленів
Фото: Благородний олень із Червоної книги
Хижаки. Головними ворогами диких оленів, безумовно, є хижаки. Насамперед це вовки. Особливо вразливі самки оленів під час вагітності та годування потомства, а також після зими.Коли тварини виснажені та не можуть швидко бігати. Крім вовків основними ворогами оленів є єнотовидні та дикі собаки, лисиці, рисі, великі бенгальські кішки, харза та ведмеді. Рятуючись від хижаків олені можуть забиратися на вершини, ховатись у воду.
Комахи. Непомітні вороги. Крім хижаків, олені схильні до нападів комах. У літню пору року на Далекому сході та Півночі комах стає так багато, що тварини змушені мігрувати. Людина. Ну і звичайно ж велику небезпеку для оленів становлять мисливці та браконьєри. М'ясо оленів є важливою частиною раціону людей. У деяких місцях оленина вважається головною стравою. Особливо для жителів півночі де крім м'яса оленів, конини та риби нічого немає. Полювання на оленів дозволено.
Населення та статус виду
Фото: Благородний олень Росія
Статус виду Шляхетний олень у Червоній книзі «Вигляд зі зниженою вразливістю». Полювання на оленів дозволено не у всіх областях, і у певний час року. Населення благородних оленів значно скорочується в останнє десятиліття, тому полювання на оленів дозволено лише кілька місяців на рік. Здебільшого це осінньо-зимовий період.
Раніше у містах Якутії на півночі та Таймирі була висока популяція оленів, що створювало загрозу для життя людей. Олені підходили до населених районів, у зимовий час дикі олені становили небезпеку для людини. До того ж, олені поїдали деякі види рослин, які не змогли відновитися.
Згодом населення оленів сильно зменшилася, тому на полювання введені певні обмеження. А для господарських цілей та вживання в їжу організовано промислове господарство, де оленів розводять для потреб людини.
Охорона благородного оленя
Фото: Шляхетний олень
Заходи для збереження популяції цього виду:
- створення природних заповідників. Створення місць, де заборонено полювання на будь-яких тварин. І ці місця охороняються державою.
- обмеження на полювання, на цей вид тварин. Полювання на благородного оленя дозволене лише в осінній зимовий період, і не у всіх областях.
- створення промислових господарств для вирощування тварин. Освоєння Півночі людиною, неможливе без сільського господарства. Корови, кози та іншу худобу не може пристосуватися до екстремальних умов Півночі, і для того, щоб зменшити стихійне полювання на диких оленів, були створені господарства з розведення оленів. Оленярство широко розвинене у нашій країні, а й там.
Шляхетні олені – це тварини з багатовіковою історією. Одні з найвитриваліших, сильних і здатних до зміни життя тварин. Тварини легко переносять справді екстремальні умови життя. Олені легко сходяться з людиною, і добре підкоряються дресирування. Шляхетний олень — це велике диво природи, тому разом збережемо цей прекрасний вигляд.
Теги:
- Вториннороті
- Двосторонньо-симетричні
- Жуйні
- Тварини Австрії
- Тварини Аляски
- Тварини Аргентини
- Тварини Африки
- Тварини Білорусі
- Тварини Володимирської області
- Тварини Євразії
- Тварини Червоної книги
- Тварини Червоної книги Росії
- Тварини лісу
- Тварини лісостепу
- Тварини на літеру Б
- Тварини на букву О
- Тварини Росії
- Тварини Саратівської області
- Тварини Північної Америки
- Тварини степу
- Тварини тундри
- Тварини України
- Тварини Ульянівської області
- Тварини широколистяного лісу
- Тварини Південної Америки
- Звіри
- Копитні тварини
- Лавразіотерії
- Справжні олені
- Оленеві
- Олені
- Парнокопитні
- Плацентарні
- Хребетні
- Травоїдні тварини
- Хордові тварини
- Щелепнороті
- Чотироногі
- Еукаріоти
- Еуметазої