Ласка (Mustela nivalis)
Важко уявити, але колись ласка вважалася домашнім звірком - її заводили римляни, сподіваючись позбутися дрібних гризунів. Щоправда, згодом хижачку із сердець та будинків давньоримської знаті витіснили тхори та кішки.
Зміст статті:
Опис ласки
Звичайна ласка (Mustela nivalis) представляє рід Ласки і тхори, що входить у сімейство куньих, і є найменшим наземним хижаком. Самці виростають до 16-26 см при вазі 50-250 г, самки важать від 30 до 110 г при зростанні 11,5-21 см.
Зовнішній вигляд
Найбільше ласка нагадує гірськолиста та солонгоя, але відрізняється від них дрібністю та специфічними деталями. Натуралісти відзначають її змієподібну подобу, яка створюється завдяки тонкому подовженому тілу на коротеньких ніжках і плазунам (коли ласка лазить серед каменів або хмизу). Подібність до змії підкреслює і довга потужна шия (трохи тонша за корпус), увінчана вузькою головою з невеликою мордочкою і округлими широко поставленими вухами, що ледве виступають догори.
У ласки темні блискучі очі (ніби трохи навикаті) і притуплений, ледь роздвоєний ніс. Хвіст короткий (в межах 1,2-8,7 см), що збігається по кольоровій гамі з забарвленням спини (на відміну від горноста, що має чорний кінчик). Під хвостом ховається таємна хімічна зброя ласки – залози, що генерують рідину із дратівливим запахом.
Важливо! Забарвлення шерстного покриву взимку та влітку відрізняється. До холодів ласка повністю біліє на півночі та частково – на півдні. Хутро однаково густе взимку і влітку, але зимове волосся довше і товще літніх.
Влітку звірятко демонструє біколорне забарвлення з білим низом (внутрішні сторони кінцівок і ступні) і темним верхом (з варіаціями коричневих відтінків, залежно від ареалу). Колірний перехід від верхньої частини до нижньої різкий.
Спосіб життя та поведінка
Ласка живе і харчується на порівняно невеликій території 0,5–1 га. БпроБільша площа їй просто не потрібна, тому що хижачка вільно пролазить за здобиччю в будь-які, навіть найменші норки. Сама ласка нір не риє – її крихітні лапи та гострі кігтики для такої роботи не пристосовані. Як тимчасові бункери, ховаючись від небезпеки, звірятко використовує першу зустрінуту нору полівки або крота.
На своїй ділянці ласка облаштовує і кілька постійних укриттів, якими (крім мишачих нір) стають:
- порожнечі в кам'янистих розсипах;
- скирти;
- хмиз;
- кладки дров;
- споруди;
- низько розташовані дупла.
Логове зазвичай вистилає сухим листям і травою, а також мохом. Більшу частину життя проводить землі, уникаючи відкритих місць при обході особистого ділянки і воліючи триматися неподалік кущів та інших природних укриттів.
Ласкавість відрізняють швидкість реакції і стрімкість рухів, у тому числі і при переслідуванні жертви. Хижак добре лазить деревами і непогано плаває, але на короткі дистанції. У день проходить до 2 км, а взимку, коли випадає багато снігу, нишпорить у його порожнечах.
Це цікаво! Слід на снігу легко впізнавати: ласка при стрибку ставить лапи попарно («двоїт»), тоді як горностай, що скаче, залишає відбитки трьох лапок («троїт»).
Характерний алюр ласки - пересування стрибками, типове для всіх дрібних кунь. Довжина стандартного стрибка приблизно 20-25 см, при відході від ворогів - до 40-50 см.Ласка невпинно полює і вдень, і вночі, особливо там, де для неї немає зовнішньої загрози. У запалі мисливського азарту вона іноді губить і свійську птицю, залазячи в курники, що, втім, їй часто прощається за тотальне винищення мишей.
Скільки живуть ласки
Запас життєвих сил ласки розрахований п'ять років. Стільки вона могла б жити в дикій природі, якби не хвороби, браконьєри, великі хижаки та інші об'єктивні причини, що призводять до ранньої загибелі тварин. Насправді середній термін життя ласки набагато менший за максимальний і дорівнює 10–12 місяцям.
Ареал, місця проживання
Ласка заселила всі континенти Північної півкулі. Тварин можна зустріти у таких географічних регіонах, як:
- Євразія, крім Індокитаю;
- Північна Америка (крім південних пустель та Канадського Арктичного архіпелагу);
- північний захід Африки (Атлаські гори).
Зоологи говорять про виражену внутрішньовидову мінливість ласки. Наприклад, найменші та темні звірята з короткими хвостами мешкають у лісах Далекого Сходу та Сибіру, півночі Європи та Північної Америки. Найбільші (в 3-4 рази) та світло забарвлені ласки з довгими хвостами населяють посушливі райони рівнинної Азії (Середньої/Передньої), а також Середземномор'я (північ Африки, південь Європи та південний захід Азії).
Важливо! У південних тварин немає такого харчового конкурента, як горностай, а полюють вони на досить великих гризунів (сусликів, тушканчиків та піщанок), з якими б північні ласки не впоралися.
У Росії ласка, через свою порівняльну невибагливість, поширена повсюдно і адаптувалася до більшості ландшафтно-географічних зон. Хижак уникає тільки снігових високогір'їв та полярних пустель, де куні не водяться в принципі.
В інших місцях, де живуть дрібні гризуни (степ/лісостеп, ліси всіх типів, тундра, пустелі та гори до альпійських лук) можна виявити і ласку. Звірятко не боїться людини: ласку бачили в паркових зонах мегаполісів, у тому числі в скверах/парках столиці.
Раціон ласки
Ласка відносять до чи не найвузькоспеціалізованих хижаків через її прихильність до дрібних гризунів. Звірятко любить полювати в темний час доби (увечері та вночі), але не проґавить можливості пообідати і вдень. Тварини не знають втоми, обшукуючи скирти та стоги, перевіряючи буреломи та вивернені кореневища, пірнаючи у снігову товщу взимку.
Наткнувшись на колонію піщанок чи польок, ласка надовго пропадає в підземних тунелях своїх жертв, обшаріваючи кожен одинокий. Мандруючи по норах, хижачка періодично ловить і зжирає землерийок, якими гребують інші лісові хижаки. До речі, останні також забезпечують ласку їстівним, самі того не знаючи: вона охоче ласує їх недоїдками.
Стандартний раціон ласки складається з такої живності, як:
- миші, зокрема польові – середня смуга;
- хом'яки – степова зона;
- піщанки – зона пустелі;
- пташенята і яйця (з них ласки висмоктують вміст, проробляючи кілька дірок);
- дрібна риба та земноводні (тільки в голодні періоди).
Жителі Приморського краю спостерігають, як ласки іноді досліджують морське узбережжя у пошуках харчових залишків, які приносять прибій.
Це цікаво! Встановлено, що ласка умертвляє жертву, прокушуючи їй череп в області потилиці, а потім починає об'їдати найкалорійніші частини тушки. У польової миші це брижа з вагомими жировими накопиченнями.
Саме з цієї причини ласка ласує спочатку внутрішніми органами мишоподібних гризунів і потім пробує інші фрагменти тушки.
Хижачка далеко не завжди трапезує в тій норі, де знаходить видобуток. Іноді вона тягне її кілька сотень метрів до рідного житла, щоб пообідати з комфортом. Не зупиняє ласку навіть вага ноші, що дорівнює часто половині власної ваги.
При великій кількості корму ласка його складує, перетворюючи на лабаз одне зі своїх стаціонарних притулків. На такому продуктовому складі вона зберігає від 1 до 30 убитих польок.
Природні вороги
Ласка майже беззахисна перед великими лісовими хижаками, як наземними, і пернатими. Найчастіше куні, і особливо молоді тварини, гинуть від бродячих собак.
До реєстру природних ворогів ласки також потрапили:
- вовк та лисиця;
- пугач і неясить;
- підірлик;
- беркут та орлан-білохвіст;
- лісова куниця,
- борсук;
- єнотовидний собака.
Мисливці розповідали, що особливо жвавим ласкам іноді вдається відбитися навіть від шуліки: за словами очевидців, звірята примудряються перегризти птахові горло прямо в повітрі.
Розмноження та потомство
Про те, як ласки спаровуються, відомо дуже мало. Ясно лише, що самець покриває кілька партнерок, а терміни гону надзвичайно нестабільні та залежать від наявності корму. Молоді самі вагітніють цілий рік, а доросліші – з весни до осені (з акцентом на квітень). До пологів самка готує гніздо, утеплюючи його мохом, листям і травою: через місяць тут з'являється від 4 до 10 дитинчат, покритих білим пухом.
Через деякий час на його місці пробивається волосся з літнім двоколірним забарвленням. Малюки швидко ростуть: в 3 тижні у них прорізаються молочні зуби і відкриваються очі, а вже в 4 тижні виводок відповідає на загрозу виділенням різкого секрету і забавним звуком, що цвірінькає.
Важливо! Мати самовіддано захищає гніздо за небезпеки.Якщо є можливість, ласка перетягує його в інше, безпечніше місце.
У віці 2-4 тижні дитинчата їдять видобуток, розірвану матір'ю – інстинкт хижака у них прокидається трохи згодом. У 5 тижнів молоді ласки вміють обробляти вбитих їм мишей, а до кінця 7-го тижня здатні самі полювати невеликих гризунів.
Перед тим як піти з гнізда, молодняк досліджує околиці, блукаючи за матір'ю по п'ятах.. У міру зникнення рефлексу проходження юні ласки звикають переміщатися самостійно.
Населення та статус виду
Жодної промислової цінності ласка в даний час не представляє, але зрідка потрапляє в знаряддя лову, приготовані для хутрових звірів. Але неможливо переоцінити значення виду в ролі винищувача мишоподібних гризунів, які завдають істотних збитків сільському господарству. Зоологи борються за всіляку охорону популяцій ласок по всьому світу.
Ласка
Це маленьке, але дуже агресивне звірятко відноситься до сімейства куньих. Він дуже схожий з горностаєм, але значно меншим за нього. Ласка поширена в Європі, Азії та Північній Америці, де вона найбільш масово представлена. Також можна зустріти її в Австралії, Японії, Китаї та Монголії, в країнах Північної Африки та в Малайзії. У Білорусі вона мешкає по всій території та вважається звичайним видом тваринного світу.
Селиться тварина в основному в лісах, але воліє не глухі, мертві ліси, а їх узлісся, переліски, чагарники, що примикають до лісів луки і поля, а також осушені болота і околиці людських жител. Одним словом живе вона там, де велика кількість гризунів, які є її основним кормом.Свої нори вона влаштовує в скиртах соломи, складах зерна, стогах сіна, у кладках дров, у купах каміння, а також у порожнечах серед коренів дерев, серед скельних порід, у дуплах дерев та в норах гризунів, за якими вона полює. Її гніздо є кулястою формою, вистеленою сухою травою, листям, мохом.
Ласка найменша представниця сімейства куньих. Довжина її тіла становить: у самців близько 25 см, у самок близько 20 см. Вага самців коливається від 60 до 160 г, самка важить близько 100 г.
Звірятко має довге і гнучке тіло. Це дозволяє їй проникати в нори гризунів за видобутком і для влаштування там гнізда. Голова її маленька, з короткою лицьовою частиною, маленькими, округлою формою вушками. У хижачки 34 зуби. Вони хоч і дрібні, але ікла довгі та гострі, а хижацький зуб розвинений досить добре. Завдяки такій системі зубів хижачка легко справляється з дрібними ссавцями, прокушуючи їхній череп.
Тіло ласки вкрите короткою, але густою шерстю. Влітку вона має темний коричневий колір з бурим відтінком на голові, спині, боках, хвості та ногах. Іноді зустрічаються особини світлішого бурого відтінку. Нижня частина тулуба від підборіддя до внутрішніх поверхонь задніх ніг є білою або має жовтий відтінок. Як і горностай, взимку ласка стає білою білою. Єдиною їхньою відмінністю, крім розмірів, є чорний кінчик хвоста у гірничоста.
Линяння у тварини буває двічі на рік. Навесні з березня по квітень хутро повністю змінюється на темне літнє вбрання. Він стає менш густим і жорсткішим. Восени біле хутро просто відростає і стає густішим і пухнастим порівняно з літнім хутром. Спочатку він біліє на боках, а потім на голові, спині та верхній частині хвоста.Цей процес протікає з середини жовтня до середини грудня.
Ласка мешкає переважно землі. Вона пересувається стрибками. Взимку для переміщення вона використовує ходи під снігом, виконані мишами. Особливо рідко вона виходить на поверхню у сильні морози. За наявності рясних кормів за добу вона пересувається на відстань до 1,5 км. У неї добре розвинений нюх, слух та зір. Її ділянка проживання та полювання становить до 13 га.
Основним її кормом є дрібні ссавці. Тому вона менш конкурентоспроможна по відношенню до горностаю. Але в той же час завдяки своєму маленькому тілу вона легше проникає в нори своїх жертв, що полегшує їй видобуток корму. Залежно від сезону раціон її може змінюватись. Влітку вона може розоряти гнізда птахів, знищуючи яйця, пташенят, а іноді й найменших птахів. Її здобиччю можуть бути жаби, ящірки та вужі. Іноді вона відвідує домашні курники.
Найбільшу активність з видобутку їжі вона виявляє вдень, коли гризуни відпочивають у норах. Підкріпившись здобиччю, вона може в норі та відпочити. Укриттям для відпочинку для неї є порожнечі під корінням дерев, їх дупла, порожнини в пнях, у берегах річок та озер. Маючи слабкі пазурі, ласка сама нір не риє. Вона займає нори своїх жертв і там влаштовує гнізда. Тільки період розмноження вона облаштовує основне гніздо.
Гон у ласок протікає з березня до травня. Вагітність триває близько 36 діб. З квітня по липень у них з'являються дитинчата, які народжуються сліпими та безпорадними крихтами. В одному виводку буває про 3 до 8 дітей. До 3 тижнів мати вигодовує їх своїм молоком. Вони швидко підростають і до трьох місяців стають самостійними. Молоді самки до цього віку вже готові до розмноження і можуть принести нащадки вже в тому році, коли народилися самі.
Тривалість життя ласки становить близько року, хоча деякі особини доживають до 5 років.